fűszernövények gondozása

Finomabb ételek saját fűszernövények gondozása révén

Egyre inkább kezd divatba jönni a friss fűszernövények használata. Az biztos, hogy sokkal kellemesebb ízeket varázsolhatunk az asztalra, ha a fűszernövények gondozása odafigyeléssel történik. Szerencsére nem kell szakértőkké válnunk, de van néhány alapszabály, amit érdemes betartani.

A fűszernövények gondozása nem nagy kunszt

De amilyen egyszerűnek tűnik, olyan könnyen el is lehet rontani, mert nem mindegy, hogy mikor alkalmazunk tápoldatot, vagy hogy metszük-e akkor, amikor éppen nem használjuk. A fűszernövények gondozását az is befolyásolja, hogy az élelmiszer boltok polcairól választunk palántát, vagy mi magunk ültetjük el a magokat, amiből ezután kifejlődik a növény. Természetesen az előbbi megoldás könnyebbnek tűnik, mert egyszerűbb leemelni a polcról és használni. Ezek a növények speciális körülmények között voltak termesztve, ezért érdemes hagyni néhány napig, hogy megszokják az otthoni klímát, mert átültethetőek egy vízáteresztő cserépbe.

Ha mégis úgy döntünk, hogy magunk vetjük el a magokat, akkor gondoskodjunk minőségi palántaföldről, amit folyamatosan nedvesen tartunk. Ne álljon a cserépben a víz, de ne is engedjük kiszáradni. A magok meleget, napfényt és levegőt igényelnek, ezért világos helyet válasszunk a cserepeknek.

A kávézacc hatása a talajra valódi vitaminbombaként hat

Ugyanis olyan tápanyagokat tartalmaz, ami elengedhetetlen a növények megfelelő fejlődése érdekében. A kávézacc hatása a talajra ráadásul bizonyított, de elég csak szemügyre venni, hogy pontosan milyen anyagokat is tartalmaz és máris egyértelművé válik, hogy miért jobb inkább felhasználni, mint egyszerűen kidobni a szemétbe.

A segítségével remek savanyú föld hozható létre, mivel kálium, foszfor, kalcium, magnézium, kén és nitrogén, valamint kis mennyiségben koffein is található benne. Nem minden növény kedveli az efféle körülményeket, ezért a szárazságtűrő fajtákhoz nem ajánlott használni. A kávézacc hatása a talajra csak abban az esetben számít pozitívnak, hogyha azt a megfelelő növények esetében alkalmazzuk, mint pl. a fű, az áfonya, az eper, a som, a magnólia és a gyökérzöldség.