gyógytorna

Panaszok, amelyeken valószínűleg a gyógytorna segíthet

A gyógytorna sokaknál a műtétek utáni rehabilitációs lehetőségként merül fel. A fizioterápiás módszer azonban ma már sokkal több helyzetben tud segítséget nyújtani.

A fizioterápia és a gyógytorna között van különbség

A természetes gyógymódokat magába foglaló fizioterápia – ahogy a neve is jelzi – kémiai és fizikai energiák segítségével végzett gyógyítási módszert takar. Ilyen módszer lehet a gyógytorna és a fizikoterápia. A gyógytorna során a betegek különféle mozdulatokat végeznek és a mozgás által keletkező energiákat tudják hasznosítani. A fizioterápia pedig kémiai energiák segítségével gyógyítja meg a betegeket. Magát a gyógytornát nagyon sokan ismerik, hiszen a mozgásszervi problémák kezelésére gyakorta alkalmazzák. A gyógytornát minden esetben szakképzett gyógytornász végzi és az általa előirt gyakorlatokat, gyakorlatsorokat kell a betegeknek elvégezniük.

Miben segíthet a gyógytorna és milyen technikákat alkalmaznak?

Több olyan panasz is van, amire a gyógytorna lehet a végső megoldás. A torna segíthet a műtétek után, az izomegyensúly javításában, a merev és görcsös izmok megszüntetésében, a fájdalmak csökkentésében, a csontritkulás megelőzésében, a jó közérzet biztosításában. A gyógytorna csak akkor lehet eredményes, ha a páciens és a gyógytornász szorosan együttműködik.

 

  • FDM kezelés

A Fascia terápia a fájdalom csillapítására és a fájdalmat kiváltó okok kezelésére szolgál. A fascia, azaz a kötőszövet az egész testünkben megtalálható. A kezelés során a kötőszövetre gyakorolt fogásokat alkalmaznak és így segítenek a csontok, az ízületek, a szervek és az idegek gyógyulásában. Ha a kötőszövetünk be van szűkülve, akkor ez a terápia nagy valószínűséggel segíthet az ellazulásban és a feloldásban.

  • Manuálterápia

A manuálterápia egy olyan speciális technika, amely során a szakember kézzel végzett fogásokkal gyógyít. A technika a mozgató szervrendszer funkcionális működési zavarait szünteti meg, emellett fájdalomcsillapító hatással is bír.

  • Trigger pont kezelés

Ezt a kezelést gyakorta a manuálterápia során végzik és a trigger pontok masszírozásával oldják fel a fasciában kialakult csomókat. Magukat a csomókat szabad szemmel nem lehet észrevenni, de ha megnyomják azokat, akkor erős fájdalom sugárzik ki. Ez a kezelés a befeszült izmok oldására is alkalmazható.

  • Köpölyözés

Az eljárás során harang formájú eszközöket helyeznek el a beteg testén. Az eszköz segítségével vákuumot képeznek a beteg területeken. A kezelés végére a szövetek ellazulnak és az összetapadások feloldódnak. Ezt a különleges módszert gyakorta alkalmazzák a hegek megszüntetésére is.

  • Kinesio tapeing

Tehermentesítés és a fájdalmak csökkentésére alkalmazott technika. A tapasz a reflexköröket aktiválja és így a gyógyulási folyamat felgyorsul. A Kinesio tapeing a szervezet öngyógyításán alapul. Ezt a módszert alkalmazhatják nyirokkeringés javításra is.

  • Szegmentális stabilizáció

A fizioterápiás módszert a hát, a derék, illetve a nyak területein alkalmazzák. Jótékonyan hat a mély izmokra így a szegmentális stabilitást is elő tudja segíteni. Mivel ízület kímélő hatása van, ezért sok probléma esetén nyújthat megoldást.