fűtésszámla

Tuti tipp a fűtésszámla hatékony csökkentésére

A tél az egyik legrettegettebb időszak a rezsi szempontjából, tekintve, hogy a fűtésre fordított energia teszi ki a számlák java részét. Habár rengeteg praktika létezik a spórolásra, az igazán látványos eredmény a nyílászárók cseréjével kezdődik meg. Egy hőszigetelt ablak nemcsak stílusos megjelenést kölcsönöz otthonunknak, de különösebb erőfeszítés nélkül segít lefaragni a fűtésszámlából.

Milyen hibákat szoktunk elkövetni, ha nyílászáró cseréről van szó? Avagy tippek, mit érdemes kiverni a fejünkből!

Nem figyelünk a szigetelési értékre

Manapság számtalan ablaktípus közül lehet választani, mind a megjelenést, formavilágot, alapanyagot, és energiahatékonyságot tekintve. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy nem azért fog valami jól szigetelni, mert frissen gördült le a gyártósorról, hanem a szigetelési paraméterei teszik igazán hatékonnyá pl. üvegezés, légkamrák száma, hőátbocsátási tényező stb.

Kétszer esünk ugyanabba a hibába

Tényleg dicsérendő dolog, amikor valaki nyílászáró korszerűsítésbe vágja a fejszéjét, de ahelyett, hogy ígéretesebb konstrukcióban gondolkodna, megveszi ugyanazt a típust – például megint fát választ. Habár a szigetelés szempontjából az alapanyag is sokat nyomhat a latba, megeshet, hogy egy drágább fa profil kevésbé bizonyul majd hatékonynak, mint egy műanyag vagy alumínium hőszigetelt ablak.

Télen nem merünk belevágni

Sokan kizárólag nyáron és tavasszal mernek ablakot cserélni, mert akkor még nincs túl hideg. Ez egyrészt egy teljesen felesleges félelem, mivel a csere 1-2 óra alatt megvan, másrészt téveszméink miatt egy újabb olyan téli szezonnak nézhetünk elébe, amikor gyakorlatilag az utcát fogjuk fűteni.

Sokáig húzzuk-halasztjuk

Szintén gyakori hiba, hogy annak érdekében, hogy azt érezhessük, nem költünk el egy vagyont új nyílászárókra, több lépcsőben (pl. évente) próbáljuk megoldani a komplett korszerűsítést. Ahelyett, hogy minket is beszippantana ez a megközelítés, érdemes elgondolkodni azon, hogy egyetlen rosszul szigetelő ablak is mennyi fűtésszámlát eredményezhet telente.

Miről ismerszik meg egy ízig-vérig hőszigetelt ablak?

A szigetelés mértékét a hőátbocsátási tényező (U érték) határozza meg – minél alacsonyabb ez az érték, annál jobban járunk. Optimális U érték esetében nagyobb megtakarítás érhető el a kellemes és állandó szobahőmérséklet fenntartásához szükséges kisebb energiamennyiség miatt. A fűtésszámla csökkentése nem okoz gondot a Realtherm Kft. által forgalmazott egyetlen hőszigetelt ablak esetében sem. A műanyag ablakoknál például akár Uw=0,96 W/m2K, az alumínium kiviteleknél pedig akár Uw=0,72 W/m2K (passzívház szintű) hőátbocsátási értékek is elérhetők.

Hőszigetelt ablak esetében a belső üveget kifejezetten úgy tervezik, hogy csökkentse az ablakon keresztül távozó hőmennyiséget, míg a külső üveg lehetővé teszi, hogy a nap hője behatoljon az otthonunkba, ami azt jelenti, hogy télen melegebb, nyáron pedig hűvösebb lesz a klíma – jól hangzik, ugye? Ezt tovább növelhetjük például dupla üvegezéssel, vagy legalább 5 légkamrás ablak választásával is. A Realtherm Kft. ebben is nagyon profi, hiszen az 5 légkamrás hőszigetelt ablakok gyakorlatilag belépő szintnek számítanak náluk, így egészen 7 légkamráig felmehetünk. Az ablaküveget tekintve pedig 2-3 rétegű üvegezést tudnak nekünk kínálni, műanyag esetében akár 52 mm-es vastagsággal.