elektromos autó töltő

Elektromos autó töltése éjszakai áramról

Sokan gondolkodnak elektromos autó beszerzésén, ami az elszabaduló benzinárak mellett cseppet sem meglepő. Ugyanakkor az elektromos áram ára is az egekben van, így aki igazán spórolni akar, az a kedvező éjszakai tarifát használva tud a leghatékonyabban tölteni.

Elektromos autó otthoni töltés

Éjszakai áramról csak otthon tudunk tölteni. A régebbi típusok esetén létezik a „sima” konnektorba dugós változat, azonban ez egyrészt lassú, másrészt a nagy áramfelvétel miatt balesetveszélyes is lehet. Ráadásul ha éjszakai tarifával szeretnénk tölteni, minden alkalommal oda kell menni az autóhoz és pont időben bedugni. Nem kifejezetten kényelmes… Megoldás lehet egy profi otthoni töltőt, amelyek közül tetszés szerint válogathatunk a wallbox.hu webáruház kínálatában.

Ezek már jellemzően okos készülékek, amik maguk állítják be a töltési időpontot, azaz nekünk csak egyszer be kell programoznunk utána az automatika mindent intéz helyettünk. Még azt is figyelni szokták az újabb készülékek, mikor csökken le a saját háztartásunk energia felvétele és akkor indítják el az autó töltését, ami kiugró áramfogyasztással járhat.

Az elektromos autó töltő áramfelvétele

A modernebb típusok már igen nagy áramfelvétellel tudnak tölteni, sok esetben nem is elegendő a „sima” egy fázis, hanem szükség van a 3 fázis bekötésére. A modern elektromos autó töltő berendezések 1 fázis esetén max. 32 Ampert vesznek fel, ami elég durva. Nem csak a kábeleknél, de a csatlakozó aljzatnál és az elosztószekrényben, a biztosítékoknál is biztosítani kell ezt a teljesítményt. 32 A esetén a töltés 7,4 KWh-val történik, ami még nem jelenet igazi gyorstöltést.

A 3 fázisú készülékek már 22 KWh-val is tudnak tölteni és jellemzően állítható az áramfelvételük: 12A, 16A, 20A, 24A, 32A közötti tartományban.