Milyen szerepet tölt be az ABS kocka?

Milyen szerepet tölt be az ABS kocka?

Az ABS kocka az egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb biztonsági berendezésében található meg az autóknak, a blokkolásgátló rendszerben. Abban az estben, ha nem működik megfelelően, kifejezetten veszélyessé válik a járműbe ülés, el is mondjuk, hogy miért.

Mit csinál a blokkolásgátló és benne az ABS kocka?

Ha már huzamosabb ideje vezetünk, szinte biztos, hogy többször is volt rá példa, hogy bele kellett taposnunk a fékpedálba, valamilyen helyzet esetében. Alapvetően az a legjobb, ha bele sem kerülünk ilyen szituációkba, de sajnos sokszor ez nem rajtunk múlik. Hirtelen fékezés esetében az autó hasonlóan működik, mint egy bicikli. Képzeljük el, hogy nagy sebességgel haladunk kerékpáron és hirtelen fékeznünk kell. Ha hirtelen behúzzuk a féket, valószínűleg el fogjuk veszíteni a kontrollt a bicaj fölött és lezuhanunk róla. Abban az esetben, ha nem egy nagy fékezéssel állítjuk meg a bringát, hanem sok kisebbel, akkor irányíthatóbb marad, csak úgy, mint egy autó. A blokkolásgátló és az ABS kocka gyakorlatilag ezt csinálja nekünk automatikusan. Ahelyett, hogy a kerekeket rögtön leblokkolná, finomakat enged rajta. Így az autó irányítható marad és nem fog megcsúszni. Rengeteg súlyos balesetet előzhet meg, ha megfelelően működik a blokkolásgátló, viszont könnyen lehet, hogy probléma van az ABS kockánkkal, mi pedig nem is tudunk róla.

Mi a teendő akkor, ha meghibásodik az ABS kocka?

Példaként felhozható, hogy a Fiat ABS kocka hajlamos arra, hogy meghibásodjon. Ez általában annak köszönhető, hogy lerakódott szennyeződés van a kocka belsejében, ami meggátolja azt, hogy a fékfolyadék a megfelelő módon keringjen. A fékfolyadéknak egy mágneses szelep segítségével kéne eljutnia a féktartályba, ez viszont nem fog megtörténni akkor, ha a lerakódások meggátolják. Rendkívül fontos, hogy megvizsgáltassuk szakértőkkel, hogy megfelelő állapotban van-e az ABS kockánk, ha pedig nincs, akkor vagy javíttassuk, vagy cseréltessük azt. Figyeljünk oda a biztonságos vezetésre.