DSG váltó hibák

Problémák a DSG váltóval

Nagy az öröm, amikor hozzájutunk egy DSG váltós autóhoz, hiszen a vezetési élmény egyből jobb lesz egy fokkal. Először azért fel kell dolgoznunk, hogy kicsit borsos volt az ára az előállítási költsége ellenére, de ezzel azért nagyon sokan nincsenek is tisztában. Mások meg kárpótlást éreznek a váltás nagyszerűségében, amit a különleges technológiának köszönhetnek. A DSG váltó előnyeit nem lehet tagadni.

A DSG váltó tulajdonképpen a duplakuplungos sebességváltó. Képzeljük el úgy, mintha egy házban lakna két kézi váltó, amik között felosztották a sebességfokozatokat. Egyikben a páros sebességfokozatok, a másikban pedig a páratlanok, meg persze a hátramenet. Mi ennek a hozadéka? A rángatásmentes autózás élménye. A vonóerő stabil marad, az autó pedig teljesen rángatásmentesen kapcsol az egyik sebességből a másikba. Nem tökéletes?

Dehogynem. A gond csak akkor kezdődik, amikor előjönnek a DSG váltó hibák és nehezen tudjuk őket azonosítani. A hatsebességes, olajos kuplungos, keresztmotoros konstrukció egész igénytelen, mégis érzékeny bizonyos hanyagságra. Ha 60 ezer km futás után nem cseréljük le a váltó olajat, bizony készíthetjük is a javítási költségeket.

A DSG váltó állagmegőrzésének a legfontosabb kulcsa a szükséges időközönkénti olajcsere. Jobb, ha megadjuk neki, amit kér, kisebb gonddal fogunk később szembesülni.

Leggyakrabban a vezérlőelektronika a ludas, ami szintén az elhanyagoltságból vezethető vissza. Autóvásárlásnál éppen ezért ellenőrzik használat közben a DSG váltót. Az a jó, ha váltásnál egy kicsit se rángat, hátramenetbe kapcsolva nem csattan és az autó a fékek felengedése után szépen, fokozatosan, gond nélkül elindul. Ha esetleg megugrik, az nem túl jó jel.

Az is a meghibásodás egyik jele lehet, ha a bemelegedett motornál a váltó üresben hátragurul. Ilyenkor gyakran szivárog a váltóolaj, olajfoltokat találunk a váltóharang környékén.

Kétségbeesni azért nem kell, mert a megfelelő szerviz és a hozzáértő, tapasztalt szakemberek megtalálásával a vezérlőelektronika javítását gazdaságosan is megúszhatjuk.