autó hiba

Meghibásodott az ABS kocka? Akkor itt az ideje beszerezni egy minőségi felújított darabot

A blokkolásgátló nyomásszabályzó modulja, vagyis az ABS kocka, egy hidraulikatömb, mely nagyon fontos részét képezi az ABS rendszernek. A rossz hír, hogy idővel biztosan meghibásodik, ugyanis az autó motorterében található, így magas hőhatásnak és erős rázkódásnak van kitéve útközben. Ha bekövetkezik a meghibásodás, akkor sajnos az közel sem olyan egyértelmű, mint azt sokan gondolják.

Honnan lehet tudni, hogy meghibásodott az ABS kocka?

Banális kérdésnek tűnhet, hiszen egyértelmű, hogy az autó diagnosztikai rendszere jelez a műszerfalon keresztül az ABS lámpa bekapcsolásával, így pontosan tudhatjuk, hogy baj van. Jó lenne, ha ez ennyire egyszerű lenne, azonban sajnos egyáltalán nem az. A legtöbb esetben ugyanis a hiba ellenére sem jelez a rendszer. Akkor mégis honnan lehet tudni, hogy baj van?

Nos, figyelmesnek kell lenni, ugyanis vannak bizonyos jelek, melyek arra utalnak, hogy az ABS kocka meghibásodott. Az abskockajavitas.hu weboldalon bővebb információt találsz.

Az egyik leggyakoribb jel, hogy a fék nagyon lent fog a megszokotthoz képest, illetve az is gyakran előfordul, hogy fékezés során az alsó holtpontig becsúszik a fékpedál. Ezek a jelek nem feltétlenül jelentik az ABS kocka hibáját, viszont, ha fékolaj szivárgást is tapasztalsz, akkor az semmiképp sem jó hír, mivel nagy valószínűséggel baj van.

Az is az ABS kocka meghibásodására utal, ha a fékhatás csak késleltetve érzékelhető és akkor sem teljesen. Nem túlzás kijelenteni, hogy az autó csak egészen benyomott fékpedál mellett állítható le. Ez kezdetben csak rossz útviszonyok vagy vészfékezés során tapasztalható. Ezenkívül az sem ritka, hogy csúszós úton, amikor az ABS rendszer bekapcsol, a fékpedál váratlanul beesik.

Ha biztosan tudom, hogy meghibásodott, akkor mi a következő lépés?

Ha bebizonyosodik a meghibásodás ténye, akkor az ABS kocka javítás következik. Nem hiába kerüljük a bontott alkatrész beszerzést, ugyanis több autótípus esetében nagyon gyakori az ABS kocka probléma, így gyakorlatilag szériahibáról beszélhetünk.

A legjobb opció a felújított ABS kocka vásárlása és beszerelése. Ráadásul ez anyagilag is sokkal jobb döntés a bontott alternatívához képest. Az abskockajavitas.hu weboldalon minden fontos információ megtalálható az ABS kocka javítása kapcsán.