A kondenzációs kazánokhoz használt kéményeknek meg kell felelniük bizonyos műszaki követelményeknek, mivel ezek a kazánok alacsonyabb hőmérsékletű füstgázt bocsátanak ki, amely magas páratartalommal rendelkezik. Ezért a kéménybélelés fontos szerepet játszik az ilyen típusú kazánok esetében.

Kondenzációs kazán kémény

A kondenzációs kazánok esetében a következő szempontokra kell figyelni a kéménybéleléssel kapcsolatban:

  1. Saválló anyag: A kondenzációs kazán füstgáza savas kondenzátumot tartalmaz, ezért a kéménybélésnek savállónak kell lennie, hogy ellenálljon a korróziónak.
  2. Hőszigetelés: Mivel a kondenzációs kazánok alacsonyabb hőmérsékletű füstgázt bocsátanak ki, a kéménynek megfelelő hőszigeteléssel kell rendelkeznie a hatékony működés és az energiahatékonyság érdekében.
  3. Méretek: A kémény méretét és kialakítását a kazán típusához és teljesítményéhez kell igazítani, hogy biztosítani lehessen a megfelelő huzatot és a füstgázok zavartalan eltávozását.
  4. Kondenzvíz-elvezetés: Mivel a kondenzációs kazánok jelentős mennyiségű kondenzvíz képződésével járnak, a kéménynek rendelkeznie kell megfelelő kondenzvíz-elvezetési lehetőségekkel.
  5. Szabályozás és ellenőrzés: A kéményrendszernek meg kell felelnie a helyi építési előírásoknak és szabványoknak. Rendszeres ellenőrzésre és karbantartásra is szükség van a biztonságos és hatékony működés érdekében.