kínai kenderpálma

A kínai kenderpálma mediterrán hangulatot varázsol a kertedbe

A kínai kenderpálma egy Ázsiából származó dísznövény, amely mediterrán megjelenésének köszönhetően nagy népszerűségnek örvend. Hazánk éghajlata is megfelelő a növény számára, így semmi akadálya, hogy a te kertedben is megtalálható legyen. Azt viszont mindenképp érdemes figyelembe venned, hogy a kínai kender pálma, akár 15-20 méterre is megnőhet.

Honnan származik a kínai kenderpálma?

Neve rendkívül árulkodó, így könnyen rá lehet jönni, hogy Kínából, pontosabban annak középső részéből származik. Mára nagyon elterjedt, így Európa számos országában megtalálható. Akár hazánkban is megterem, viszont ahhoz, hogy igazán szépen fejlődjön, kedvező mikroklímára van szükség, például a nagyvárosokban vagy a borvidékek déli lankáin.

A növény felépítése, termése

Fentebb már említettük, hogy a kínai kenderpálma akár 15-20 méter magasra is megnőhet. A szabadföldben évente körülbelül 30-40 centimétert nő. Törzse körülbelül 20-30 centiméter átmérőjű. A növény nevét a törzsét védő kenderszerű bevonatról kapta. Levelei rendkívül nagyok, akár 80-90 centiméteresek is lehetnek. Virágai májusban nyílnak nagy bókoló virágzatban. Ezekből a következő év tavaszára lesz érett termés, abban az esetben, ha a kertedben minimum két egyszerre virágzó kínai kenderpálma is megtalálható.

A beérett termés vese alakú, sötét kék színű, nagyjából egy centiméteres bogyó, mely hatalmas, szőlőhöz hasonló fürtön lóg. Egy fürt akár fél méter hosszú is lehet és rengeteg bogyóval lehet tele. Többek közt erről is bővebben olvashatsz a kertblog.hu weboldalon!

Mire kell ügyelned, ha kínai kenderpálmát ültetsz kertedbe?

A Kínai kenderpálma mediterrán hangulatot varázsol a kertedbe, viszont, ha azt szeretnéd, hogy hosszú távon díszítse kerted, akkor azt javasoljuk, hogy pár dologra mindenképp ügyelj. Például ültesd napos helyre a növényt, viszont a tűző naptól óvni kell. Nyáron különösen vízigényes a növény, ezért ebben az évszakban viszonylag gyakran kell öntözni. Célszerű úgy nevezett tányért kialakítani a fa körül, annak érdekében, hogy öntözés során a gyökérnél szívódjon fel a folyadék. A kínai kenderpálma kiválóan tűri a fagyot, viszont mínusz 15 Celsius fok körül a leveleken fagyási sérülések jelenhetnek meg.