kert

Az öntözéstechnika alapvető elemei

Az öntözőrendszer megvalósításához elengedhetetlen a szaktudás és a szakmai tapasztalat. Ezért nem ajánlott egy laikusnak próbálkozni és kísérletezgetni. A legjobb szakemberre bízni a munkát, annak érdekében, hogy a minden részlet, minden elem a helyére kerüljön és az öntözőrendszer hosszú időn keresztül szolgáljon minket. A jól felépített rendszer esetében különösen fontos a minőségi alapanyag. Az alábbiakban részletezzük, melyek azok az elemek, amelyek nélkül az öntözőrendszer nem valósulhat meg.

Vezérlőegység

Gyakorlatilag a vezérlőegység jelenti az öntözőrendszer lelkét. A mai típusokat az egyszerű kezelhetőség, falra szerelhető LCD panel, valamint a felhasználóbarát kezelhetőség jellemzi. A vezérlőegység kiválasztása során mindenképp figyelembe kell venni az elhelyezés körülményeit, ennek alapján választható kültéri vagy beltéri alternatíva. Ezenkívül az irányítandó zónák száma is fontos szempont. Ennek kapcsán az ontozouzlet.hu online felületen talál bővebb információkat.

Esőérzékelő

Egyrészt a takarékos felhasználás, másrészt a túlöntözés elkerülése érdekében rendkívül hasznos az esőérzékelő. Amikor az érzékelő esőt észlel, akkor letiltja a vezérlő automatikát, amely így nem kezd öntözésbe. Az érzékenységet be lehet állítani, általában három és harminc milliméter között. Bizonyos típusok fagyérzékelővel is fel vannak szerelve, amely azért hasznos, mert így az öntözőrendszert meg lehet óvni a fagykároktól. Vezetékes és rádiós jeladású formában is kapható. Ez az eszköz is az öntözéstechnika elengedhetetlen része, ráadásul rendkívül hasznos is.

Szórófejek

Az öntöző elemek az öntözőrendszer zónáin helyezkednek el. Ezek közül a legjellemzőbb a szórófej. A zónán belül csak egyféle szórófejet szokás elhelyezni. Ha kétféle van, tehát rotoros és spray formátum, akkor az nagyon komoly hibának számít. A szórófej megfelelő kiválasztása, valamint elosztása rendkívül fontos, ugyanis ezen múlik az öntözőberendezés hatékonysága.

Mágnesszelepek

A mágnesszelep másik megnevezése alapján elektromos szelep, az öntözőrendszer egyes zónáit mechanikusan működteti. Elektromos jeladás hatására a zónák éppúgy nyitnak meg, mint egy csap. A mágnesszelepek egészen addig hagyják áramlani a vizet, míg a vezérlőegység egy jel segítségével újra el nem zárja.