parodontologia

Hogyan tud segíteni rajtunk a parodontológus?

Ha azt gondoljuk, a fogágybetegségek csak az idősebb korosztályt érintik, sajnos nagyot tévedünk: népbetegségről van szó, amely a felnőtt korú népességnek akár mintegy 60%-át érintheti a becslések szerint. A fogágybetegség a leggyakoribb fogászati megbetegedés, amely nemcsak a fogszövetet, hanem a csontot és az ínyt is érinti. Legnagyobb veszélye a látenciája: egy ideig kevésbé észrevehető, hiszen a nem magát a fogat, hanem a fogak tartószerkezetét támadja.

A parodontológus az a fogászati szakember, aki a fogágy, az íny és a szájnyálkahártya betegségeivel foglalkozik, és a számunkra legmegfelelőbb kezeléssel segít az ínyproblémák, például az ínygyulladás gyógyításában.

Az ínybetegség alatt tulajdonképpen lágyszövet fertőzést értünk, ezek a szövetek gyulladnak be. Az ínygyulladást – amely a fogágybetegség előszobájának tekinthető – baktériumok okozzák, amelyek a fogainkon lerakódott plakkra telepednek, és az ínyvonal alá is beágyazódnak. Ezt az állapotot megfelelő kezeléssel, jó száj- és foghigiéniával megelőzhetjük és szabályozhatjuk.

A parodontológus a lágy és kemény szövetek kezelésére szakosodott. Amikor felméri egy páciens állapotát, az első lépés a kortörténeti áttekintés, amelyet íny-, fog- és harapásvizsgálat követ. Legtöbb esetben ezekhez a vizsgálatokhoz – a csont egészségi állapotának felmérése érdekében – röntgenfelvétel készítése is szükséges. Az íny állapotáról egy szondás rendszer segítségével lehet információkat szerezni. A parodontológus az eljárás során egy szondát vezet be az ínyünk felülete alá, az úgynevezett parodontális zsebekbe, megvizsgálva azok állapotát és megmérve mélységüket is.

De mikor forduljunk parodontológushoz? Melyek lehetnek a fogágybetegségek tünetei? Kezdeti fázisban annyit tapasztalhatunk, hogy „csak” érzékeny az ínyünk, majd picit vérezni kezd, aztán jobban vérzik, végül pedig, előbb-utóbb élénkpiros lesz. Kísérője lehet a betegségnek a kellemetlen szájszag is. Dohányzóknál az ínyvérzés tünete elmaradhat, vagy gyengébben jelentkezik, ezért csak később fordulhatnak fogorvoshoz, amikor már nagyobb a baj. A gyulladás előbb-utóbb ugyanis átterjed a fog tartószerkezetére, és előrehaladott állapotában kilazulnak a fogak, vagy ki is hullhatnak.

Az ínygyulladást általában a nem kielégítő szájhigiénia okozza. Ugyanakkor hajlamosabbak lehetünk a fogágybetegségekre, ha a következő egészségügyi problémák és betegségek érintenek bennünket: szívbetegség, stroke, cukorbetegség, súlyos légzőszervi betegségek, csontritkulás vagy rák.

Az ínygyulladás kezelése az enyhe, kezdeti fázisban professzionális szájhigiénés programmal kezdődik. Először is a fogorvos eltávolítja a fogkövet és lepedéket, a fogainkat pedig simára polírozza. A gyulladás újbóli kialakulását a körültekintő, alapos fogmosás és a 3 havonta megismételt professzionális fogkőeltávolítás révén előzhetjük meg.

Ha az ínygyulladás kezelése elmarad, idővel a gyulladás mélyebben a fekvő szövetekbe is beférkőzik, és onnantól fogágybetegségről beszélhetünk. Fontos, hogy minél hamarabb fogorvoshoz forduljunk, mert minél korábbi stádiumban kezdjük el a kezelést, annál nagyobb lehet a sikeressége, és begulladt fogágyunk meggyógyításával a fogaink egészsége is helyreállítható lesz.

A parodontológus alaposan megtervezi a kezelés egyes lépéseit, ugyanis az esetek többségében szükséges az ismételt kezeléssorozat. Mben is áll ez a kezelés? A parodontológus a fogazatot az íny alatti területeken is megtisztítja a plakktól és kórokozóktól, ehhez helyi érzéstelenítéssel végzett műtétet végez. Nem kell félni ettől a művelettől, mert a cél az, hogy a gyulladás okozóját eltávolítsa. A kezelések szerves kiegészítője ugyanakkor a kiváló szájhigiénia fenntartása a páciens együttműködésével: minden nap rendszeresen és a helyes technikával kell fogat mosnia, fogselymet használnia, és nagyon oda kell figyelnie, hogy precízen kövesse ezekkel kapcsolatban a fogorvosa tanácsait. Ellenkező esetben újra kialakul az ínygyulladás és a fogágybetegség, és veszélybe kerülhet a fogak épsége.

Ne habozz elkezdeni a kezelést, ha tapasztalod a tüneteket! A sepsiszentgyörgyi Fusion Dental fogászati klinikán a széleskörű fogorvosi szolgáltatások között a parodontológiai szakrendelés és kezelések is elérhetők, a környéken egyedülálló módon.